İZMİR VAJİNAL AKINTI TEDAVİSİ

Fizyolojik vajinal akıntı nedir?

Normalde üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte bir vaginal akıntı vardır. Normal olan bu vaginal sıvıya “fizyolojik vaginal akıntı” denmektedir.

Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydalarından birisi de vagen kayganlığını sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda fizyolojik vaginal akıntılar yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemektedir.

Menopoza giren kadınlarda estrojen hormonunun azlığına bağlı olarak vajinal sıvının salgılanması azalması “vaginal kuruluk” şikayetini meydana getirmektedir.

Ovulasyon döneminde fizyolojik vajinal akıntı olabilir…
Fizyolojik (normal) vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça artma eğilimindedir; hatta bazı durumlarda çamaşırı kirletecek derecede vagen dışına taşabilir.

Ovulasyon döneminde görülen bu akıntı, yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu şekildeki vajinal bir akıntı “ovulasyon” un habercisidir.

Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve irritasyon da yapmaz.

Laktobasiller (vajen içi yararlı bakteriler, süt basilleri)
Vajenin en önemli özelliklerinden birisi de zararlı bakterilere karşı savunmada yer alan ve “laktobasil” adı verilen yararlı bakterileri kendi florasında içermesidir. Laktobasillere “süt basilleri” adı da verilmektedir.

Laktobasiller vajenin asit PH’sinde üreme özelliği göstererek vajeni zararlı mikroplardan adeta korurlar.

Laktobasillerin sayıca azaldığı pek çok durumda vajen enfeksiyonları (vaginitler) görülebilecektir. Örneğin antibiotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının nedeni de budur.

Vajinal flora ile ilgili bilgiler için >>>

Patolojik (anormal) vajinal akıntı nedir? Vajinit nedir? Cervicit nedir?

  1. Vaginanın iltihabına “vajinit (vaginit)” ve serviks (cerviks) denilen rahim ağzının iltihabına “servisit (cervicit)” denmektedir.
  2. Vajinit ve servisitlerin en önemli bulguları da normalden farklı yapıda olan yani fizyolojik olmayan “patolojik vaginal akıntı” lardır. Patolojik vajinal akıntılar kişide bir hastalık olduğunu gösterir.
  3. Vajinitteki akıntı fizyolojik akıntılardan farklı bazı özellikleri vardır; daha bol miktardadır, kötü, rahatsız edici kokusu olabilir ve koyu kıvamlıdır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir.

Serviksin iltihapları (servisitler) ise anormal vajinal akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrıları ile belli ederler.

Vaginal enfeksiyon (vaginit) ve servikal enfeksiyon (servisit) dışında da bir çok kadın hastalığı vaginal akıntı yapabilir. Genital bölgede kullanılan parfümler, pedler,vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vaginada irritasyon (tahriş) yaparak akıntıya neden olabilir.

Tüm bu nedenler dışında nadiren de olsa üreme organları ile ilgili kanseröz tümörler de akıntı şikayeti yapabilir.

Vajinal akıntı nedenleri nelerdir?

Daha önce de belirtildiği üzere vajina enfeksiyonuna “vajinit (vaginit)” denirken, cerviks (rahim ağzı) enfeksiyonuna “cervicit (servisit)” adı verilir.

Kadınlarda hem vajinit hem de cervicit etkenleri vajinal akıntılara neden olabilmektedirler.

  • Vajinit (vaginit) yaparak vajinal akıntıya neden olan jinekolojik enfeksiyonlar nelerdir?
  • Kadınlarda vajinit (vajina iltihabı) yaparak vajinal akıntı oluşturan jinekolojik hastalıklar:
  1. Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit): Kokulu vajinal akıntının olması bakteryel vajinoz hastalığı için tipik bir bulgu olarak kabul edilmektedir.
  2. Mantar enfeksiyonları (Vajinal mantar enfeksiyonları): Vajinadan gelen peynirimsi (kıvamlı) veya süt gibi beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir.
  3. Trikomonas enfeksiyonları (Trichomoniasis, Trichomonas vaginalis): Yeşilimtırak, köpüklü akıntılar ve vajinal yanmalar trichomoniasis enfeksiyonunu düşündürebilir

 

Cervicit (servisit) yaparak vajinal akıntıya neden olan jinekolojik enfeksiyonlar nelerdir?
Kadınlarda servisit (serviks iltihabı) yaparak vajinal akıntı oluşturan jinekolojik hastalıklar:

Mikoplazma ve Ureaplasma Enfeksiyonları

Klamidya Enfeksiyonları (Chlamidiasis, Klamidyoz): Kadınlarda cinsel yolla en sık olarak bulaşan hastalık chlamidia enfeksiyonlarıdır.
Gonore (Bel soğukluğu)
Vajinal akıntılara neden olan diğer nadir sebepler nelerdir?
Vajinal akıntıya sebep olan diğer nedenler arasında:

Vajinal Tampon Kullanımı

Vajinayı irrite eden diğer maddelerin kullanımı (parfumler, sabunlar, vajinal duş alımı, alerjik bünyelerde vajinal fitiller gibi)
Lateks alerjisi (partnerlerin prezervatif kullanması durumunda ve kişide çok nadir görülen “lateks alerjisi” varsa bu sorun oluşturailir)
Herpes enfeksiyonları (Genital Uçuk)
Vajenin tümörleri bulunmaktadır.

 

ŞEFFAF, KAYGAN, KOKUSUZSA SORUN YOK

Normalde üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte vajinal akıntı olur. Biz buna fizyolojik vajinal akıntı diyoruz. Vücuda faydaları çoktur. Kadınlık hormonlarının etkisiyle rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydalarından birisi de kayganlığı sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda fizyolojik vajinal akıntılar yürürken vajinanın dudak kısımlarının birbirine sürtünmesiyle oluşabilecek tahrişi önler. Menopoza giren kadınlarda ostrojen hormonu azaldığı için vajinal sıvı salgılanması da azalır, bu da vajinal kuruluk şikayetini doğurur.

Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.

Bu akıntının miktarı kadından kadına değişebilir; çünkü bu salgılar rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin sayısına, rahim içi araç kullanımı, kadındaki östrojen (kadınlık hormonu) miktarı ile doğru orantılıdır. Yani her kadın özeldir 🙂

Cinsel organımızın en önemli özelliklerinden biri de zararlı bakterilere karşı vücudu savunan, “laktobasil” denilen yararlı bakterileri kendi florasında içermesidir. Bu laktobasiller azalırsa vajinal enfeksiyonlar görülebilir. Mesela antibiyotik kullandığınızda bu laktobasiller de etkilendiği için vajinal mantar oluşabilir.

KÖTÜ KOKUYA, BEL VE KASIKTA AĞRIYA DİKKAT

Vajinanın iltihabına “vajinit” denir. Rahim ağzının (tıbbi adı servikstir) iltihabına da “servisit” denir. Vajinit ve servisitlerin en önemli bulguları da normalden farklı yapıda olan yani fizyolojik olmayan “patolojik vajinal akıntı”lardır. Patolojik vajinal akıntılar bir hastalık olduğunu gösterir.
Hastalık göstergesi olan akıntılar fizyolojik akıntılardan daha bol miktardadır, kötü, rahatsız edici kokusu olabilir ve koyu kıvamlıdır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir. Vajina içinden gelen koku özellikle cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde daha da belirginleşmektedir.

Rahim ağzı iltihapları (servisitler) anormal vajinal akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrıları ile belli eder.

Vajinit ve servisit dışında da birçok kadın hastalığı vajinal akıntı yapabilir. Genital bölgede kullanılan parfümler, pedler, vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vaginada tahriş yaparak akıntıya neden olabilir.

Tüm bu nedenler dışında nadiren de olsa üreme organları ile ilgili kanseröz tümörler de akıntı şikayeti yapabilir. Ama bu jinekolojik muayene ile ortaya çıkarılır.